великодоушьныи


великодоушьныи
ВЕЛИКОДОУШЬНЫИ (5) пр. Благородный, обладающий духовным величием:

наша же оуч҃тли ˫ако мнози свободни. велико дарова(н)е именую(т). ˫ако же нынѣ б҃ословець своего оц҃а великод҃шьна прозва. ГБ XIV, 50в; ˫ако же по истинѣ чл҃вкъ б҃ии. и великод҃шныи строитель. не мнѣ ||=подоба презрѣти безмѣстное. тако и несмысленоѥ словеси раскланье. свое же ѡ(т) себе приносить цѣленье недугу. (μέγας τῶν ψυχῶν οἰκονόμος!) Там же, 191вг.


Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Смотреть что такое "великодоушьныи" в других словарях:

  • великодоушевьныи — (1*) пр. То же, что великодоушьныи: не прогнѣвасѩ. пакы смотрѩ аще кто крътъкъ ||=коупно и великод҃шевенъ боудеть. ˫ако же оубо ˫аростию ˫аритисѩ на грѣхъ. кротость же къ чл҃вкомъ имѣти. (μεγαλόϑυμος) КР 1284, 195б в …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • великодоушивъ — (4) пр. То же, что великодоушьныи: Дѣти тамо доблии. великод҃шиви и мт҃ре благородны. бл҃гоплодна˫а прозѩбень˫а. ч(с)тнолюбиви. истиньно подвижници. (μεγαλόψυχοι) ГБ XIV, 133в; поне же по всему великод҃шивъ му(ж) и филосо(ѳ). токъмо аще не бы… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • великодоушьнѣ — (2*) нар. к великодоушьныи: Тако и о таковы(х) ѡ(т)дати с҃на. нѣ(с) вѣща чадоненавидѣ(н)е но паче чл҃вколюбно. тѣ(м) и великодш҃нѣ вещь именова. зане хоще(т) труды. и бѣдами и печа(л)ми бесѣдоватi. наше˫а ради ползы и б҃а ради такова˫а страдати.… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.